Habiskan Masa Dengan Monopoly Deal Card Game.

2/28/2015

Assalamualaikum dan Hi :)

Korang buat apa je weekend ni? Bercuti? Shopping? Lepak dengan kengkawan? Duk rumah? Emm, kalau yang dapat pergi bercuti tu syok lah kan. Tapi kalau yang stay kat rumah je. Memang lifeless sangat lah kan. Bagi korang yang duk rumah je tak buat apa-apa tu, saya sarankan korang cuba main kad ni! Hehehe pernah dengar atau main tak "Monopoly Deal Card Game"? Haa, kalau tak pernah tahu, cuba tengok gambar bawah. Itulah card game tuu.

Monopoly Deal Card Game.
So, nak habaq sikit, monopoly deal card game ni sama je macam game monopoly tuu. Tapi yang tuu ada duit pastu, kena baling dadu kira-kira macam saidina. Tapi yang kad ni kita tak payah pakai dadu. Cara nak main dia just ikut turn je. Tak payah pakai board cuma pakai kad je. Pastu tak rumit sangat macam monopoly yang biasa tuu kan.

Ni lah Monopoly Deal Card Game tuu. Ada rent, pass go, money dan sly deal card.
Ni salah satu kad dari monopoly deal card game. Unik kan? Kad ni boleh dimainkan antara 2 hingga 5 orang. Kalau nak best and challenge sikit, main lah 5 orang. Baru korang rasa stressnya. Hehe nampak macam senang kan? Tapi nak main kena pakai otak gak lah. Kalau tak konpem kalah. Hahaha

Siapa nak lawan saya? Hehe
Harga kad ni pun tak mahal cuma RM 19. ++. Lupa dah harga tepat dia berapa. Tapi seronok sangat main game ni tau. Sure boleh hilang segala bosan korang tu. So, apa tunggu lagi pergilah kat pasaraya terdekat atau mana-mana kedai yang jual mainan tu, beli kad ni. Main lah sampai korang puas hati kay :)

#Blogger Talk : Kawan Di Media Sosial.

2/27/2015

Assalamualaikum dan Hi :)

#BLOGGERTALK


Pertama sekali saya nak berterima kasih kepada bro Amal Espraza kerana mengalu-alukan kedatangan saya dalam group Sahabat Blogger. Alhamdulillah. Mungkin ni peluang untuk saya mengembangkan bakat saya dalam dunia blogging. Cewahh. Haha K k.

Sosial Media.


Okay, berbalik kepada topik kita harini. Entri saya pada kali ini ialah berkaitan "Kawan Di Media Sosial". Sejujurnya saya masih baru lagi dalam berblogging ni. Blog dah lama ada tapi sejak dua menjak ni je baru nak aktif. So, kawan blogger pun tak ramai lagi ye. Haha ada yang sudi nak jadi kawan saya tak? #Eh.

Apa yang saya nak bagitau kat sini ialah kawan di media sosial ni ada baik dan buruknya. Baiknya ialah kita dapat mengenali ramai kawan dengan adanya media sosial ni. So, ramai lah connection kita kan. Untuk makluman korang semua media sosial ni bukan sahaja blog tetapi juga facebook, twitter, instagram, tumblr, pinterest dan sebagainya. Dengan adanya kawan-kawan kat media sosial juga mereka mungkin boleh membantu kita sekiranya kita ingin tahu tentang sesuatu. Sebagai contoh, saya ni kan baru lagi berjinak-jinak dalam dunia blogging ni kan. Banyak benda lagi yang saya tak tahu pasal blog ni. So, untuk mengetahu lebih lanjut pasal blog, rakan-rakan blogger kita lah yang akan bantu kita. Mungkin mereka boleh ajar kita sikit demi sedikit tentang apa yang kita nak tahu.

Keburukannya pula ialah mostly kita kenal kawan di media sosial ni cuma dalam alam maya je kan, kadang kita tak kenal mereka dengan lebih dekat. So, korang jangan mudah percaya dengan mereka, okay? Sebab kita tak tahu apa yang mereka mahu. Mungkin ada yang cuma mahu mengambil kesempatan. So, berhati-hati ye. Saya bukan lah nak memburuk-burukkan rakan di media sosial tetapi tu sebagai peringatan untuk saya juga supaya lebih berhati-hati.

Tapi so far, rakan saya dekat facebook, instagram semua peramah dan baik-baik sahaja. Saya juga berharap agar dapat jumpa rakan-rakan sosial media secara face to face. Barulah syok kan hehehe  :)

K lah, itu sahaja entri untuk kali ini. Bye! :D

P/s: Ekceli tak pernah tergerak hati pun nak join segmen blogger-blogger otai ni, kita segan kot. Tapi nasib baik lah ada bro, Amal Espraza yang sudi ajak join, tetiba mintak link blog, kita macam terkejut jugak. Hahaha tapi tak salah mencuba kan :)






Cara Mengurangkan Sakit Kepala.

2/25/2015

Assalamualaikum dan Hi :)

Fuhh dah lama tak update blog. Emm, ekceli bukan tak sempat nak update tapi dua tiga hari ni saya tak berapa sihat. Asyik sakit kepala. Mungkin sebab banyak benda sangat yang difikirkan dalam kepala. Sampai kekadang rasa macam nak pecah je kepala. Tsk tsk tambah pulak dengan cuaca yang panas sekarang ni kan. Lagi lah buat kita cepat sakit kepala.

Bagi sesetengah orang mereka akan menelan panadol untuk mengurangkan sakit kepala. Dan ada juga yang liat nak telan pil atau panadol kan. So, here's a few tips for you guys to reduce your sakit kepala without telan pil atau panadol. :)

Air Masak.

1. Minum air putih dengan secukupnya. Berkemungkinan kita kekurangan air akibat cuaca panas. Jadi, kita perlulah minum air dengan secukupnya untuk memastikan badan kita terasa segar dan sakit kepala hilang sedikit demi sedikit.

Dengar Lagu.
2. Tenangkan fikiran untuk seketika. Mungkin kita boleh lupakan seketika masalah yang dialami dengan mendengar lagu-lagu yang sentimental ataupun kita juga boleh pejamkan mata dan rehatkan minda.

Tidur.

3. Tidur dengan secukupnya. Pastikan kita tidur dengan secukupnya iaitu selama 7 jam sehingga 9 jam. Apabila tidur tidak cukup diwaktu malam keesokkannya badan akan merasa cepat letih dan secara tidak langsung akan meningkatkan tekanan darah. Tu yang buat kita bertambah sakit kepala.

Jadi, itulah serba sedikit info dan tips-tips saya dapat kasi dah share kat dorang. Hasil dari sumber pak google jugak. Tapi tak salahkan kalau kita share dengan korang semua. And kalau korang rasa tips tu berguna untuk korang, boleh lah korang mengaplikasikannya kat diri korang kan. Hehe

Okay lah, itu sahaja. Jumpa lagi di next entri dan take care, guys! :)



Gong Xi Fa Chai ! :)

2/20/2015

This is me :)

Saja post. Hahahaha btw, shawl yang saya pakai tu H&M Grid Wide Shawl ! Boleh dapatkannya disini, Qesyamin.

Kafe Cakna, Dungun, Terengganu.

2/20/2015

Assalamualaikum dan Hi!

Pertama sekali, saya nak cakap Gong Xi Fa Chai! Kepada semua bangsa cina yang menyambutnya hari ni. Seronok mereka dah raya ye. Makan besar lah. Hehe :D

So, entri saya kali ni nak update pasal makan. *takde point lagi nak start.

Semalam saya dan family ke Dungun, Terengganu. Dungun dengan tempat saya dekat je, lebih kurang 45 minit centu. Semalam kitorang pun pergi lah ke sana. Tujuannya sebab nak jumpa sepupu yang attend wedding kat sana. Sebelum jumpa sepupu, kitorang pun nak singgah makan sebab semua dah lapar sangat, maklumlah makan pagi je, petang tak makan lagi. Pastu cari lah kedai makan kat area Pantai Teluk Lipat. Pantai ni memang terkenal kat Dungun atau lebih juga dikenali sebagai Pantai Uitm. Haa, sebab pantai ni dekat je ngan Uitm Dungun. :D Pastu, cari-cari jumpa lah sebuah kafe ni.

Kafe Cakna, Dungun.



Ni first time makan kat sini. Kafe ni kat tepi jalan, kat corner jalan. Mudah je kalau nak cari. Takyah pakai waze konpem jumpa. Hehehe



Cantikkan kafe ni? Simple sangat tapi nampak ellegant. Kafe ni macam pondok-pondok mainan je. Hehehe tapi cantik sangat. Sesuai lah kalau nak bersantai dengan family or kawan-kawan kat sini. Dah memang kafe ni tepi pantai. Memang syoklah. Sangat santai. Kafe ni takde kipas pun, cuma pakai angin je. *tapi kat dalam tu mungkin ada kot. Hahaha 

Lamb Chop.

One of the food yang kami makan. This is lamb chop. Sebenarnya, saya yang order ni. Dah memang lamb chop ni my favourite. Plus, dah ngidam sangat. So, order lah, nak try kan. Apa pun lamb chop dia memang perggggh sedap betoi! Sedap hingga menjilat jari. Dengan black pepper sosnya yang sedap pekat, memang tak rugi kalau makan sini.

Menu Kafe Cakna.

Santai je kan?


Ni adik lelaki gua.

Le familia.

So, this is my family! Kami lepak-lepak santai sini sampai pukul 6 lebih jugaklah. Hehe pastu baru lah gerak tempat cousin. Seronok sekali sekala bersantai dengan family kan. Lasty, korang kalau datang ke Dungun singgah lah kafe ni, memang tak rugi saya cakap. Cuma makanannya jelah mahai sikit. K. Tapi puas hati :)

Tu je, jumpa next entry. See you later, guys! :D

Deception (Mundo Mo'y Akin).

2/12/2015


Astro Bella

Deception (Mundo Mo'y Akin)


Yeayyy! Finally dah habis pun cerita "Deception" kat Astro Bella. Harini baru habis, pagi tadi. Cerita ini disiarkan pada setiap hari isnin hingga jumaat, jam 11 pagi hingga 12 tengah hari. Cerita ni mengisahkan tentang seorang perempuan hodoh dan seorang perempuan cantik. Mereka bertukar keluarga dan mencintai seorang hero yang sama. Tu sedikit sinopsis pasal cerita deception. Taknak cerita pepanjang, nanti tak syok lah korang tengok. :D

K. Stop promote, cerita dah habis pun kat Astro Bella tu. Tapi kalau korang nak tengok cerita ni korang boleh lah download kat mana-mana  web ataupun tengok kat you tube je. Kalau nak tengok kat you tube, boleh laa tengok sini, "Deception".

So, untuk cerita ni Mimi kasi 7/10 bintang sahaja. Sebabnya cerita ni boleh tahan laa. Suam-suam kuku je. Hahaha :D


Street Art, Kampung Cina, Terengganu.

2/08/2015

Assalamualaikum dan hi !

Entri saya harini ialah saya nak throwback masa saya ke Kampung Cina dulu. Korang tahu tak kat mana Kampung Cina ni? Tak eh? Okay, ceritanya Kampung Cina ni kat Kuala Terengganu. Ianya berdekatan dengan Pasar Payang. Kalau korang datang ke Terengganu, Kampung Cina is one of the places that korang wajib pergi. Sebabnya Kampung Cina ni sangat cantik dan mempunyai pelbagai street art yang menarik. For your information, Kampung Cina ni dah jadi salah satu tarikan pelancong yang datang ke Terengganu. Kalau korang tak pergi memang rugi sangat lah. Hehe

Saya ke sana dengan family time tu nak balik kampung. So, sempat singgah pun kejap je lah, tak lama. Tapi okay lah dapat jugak kesana kan. Happy sangat! Sebenarnya bila-bila pun boleh pergi sebab kalau balik kampung saya mesti lalu jalan tu jugak. Tapi disebabkan oleh kekangan masa, nak cepat ke kampung bukan selalu dapat pergi kan. Emm, okay then. Kalau korang nak tahu Kampung Cina ni terkenal dengan lorong seni. Macam-macam seni yang ada. Kalau nak tahu korang try lah pergi ke sana. Okay? :D

Pondok Telefon Merah


Rumah Kayu


Rumah kayu lagi.
Eh eh, jual mahal taknak pandang camera.

Lorong Payung

Promote sikit. Shawl tu from Qesyamin. 

So, itu adalah sedikit sebanyak gambar-gambar yang dapat saya kongsi dengan korang semasa saya ke Kampung China atau lebih juga dikenali sebagai China Town. Sebenarnya ada lagi lorong dan tempat yang menarik kat sini tapi saya tak sempat nak bergambar. Yelah, nak cepat kan. Tapi takpe kalau saya ke sana lagi nanti saya share gambar dengan korang lagi.

Sekian sahaja untuk entri kali ini. Jumpa lagi di next entri.

Bye.