Food Review | Mint Kuantan.

12/30/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)

Apa kabo semua? Sihat ke?

Ok. Dah lama tak berbicara pasal makanan kan? So, entri kali ni mimi nak share dengan korang  salah satu restoran yang wajib korang pergi di Kuantan, Pahang. Hee :D

Kat mana?

Jeng jeng jeng.

Restoran yang mimi cakapkan ni ialah Mint Kuantan yang terletak di Balok, Kuantan. Mimi tahu pasal restoran ni pun dari emak mimi. Mana tah umi tahu kewujudan restoran ni. K, takpe.

So, haritu lepas je balik dari Kuantan, haritu tu bukan semalam ke seminggu lepas ooook, tapi sebulan dua yang lepas dah kot, hekhek, mimi pun terus cari kat mana restoran ni. Kalau waze tak sure lah jumpa ke tak, sebab haritu takde pakai waze pun, cari-cari jumpa. Yelah, lagipun balok tu bukannya besar mana kalau korang nak waze bagai. Haha

Cari punya cari, tak cari sangat pun kebetulan jumpa, Yang bestnya restoran ni berdekatan dengan pantai tau. Balok ni memang kaya dengan pantai pun. Tengok-tengok restoran ni pulak tepi pantai. Mimi pun apa lagi yeayyyy lah! Pantai tu dah memang feveret place kan.

Dikmokmok.

Mint Restaurant, Kuantan.
Haa, see! Memang tepi pantai pun. Restoran tepi pantai! Cantik pulak tu. Mauuu tak teruja. Waktu mimi pergi tu petang dalam pukul 5 centu kot. Sedihnya restoran ni baru nak bukak. Tapi masa sampai tu dah ada lah 2, 3 meja yang menunggu. Nak minum boleh je tapi kalau nak makan kena tunggu lah kejap. Sebab baru nak bukak kan.

Bincang dengan family. Nak gi ke tak, last-last dorang pun kata ok lah kita tunggu jelah sebab dah sampai kan. Family pun macam tak rushing nak balik. So, kami pun santai lah dulu kat situ minum-minum sambil nak tunggu order makanan tu.

Lawa kan?
Lawa kan view restoran ni siang hari? Mimi snap pic tak banyak. Ni pic ihsan dari instagram restoran ni. Ni memang kalau tempat nak lepak ke nak tenang fikiran ke memang sesuai sangat sebab tepi pantai. Angin sepoi-sepoi bahasa. Gituuu!

Jom kita tengok apa menu yang ada kat sini?

The Menu.
Ok, sebenarnya mimi tak tahu pun apa menu special kat sini. Tapi tengok harga untuk setiap menu tu boleh tahan jugaklah.

Takpe, nak cuba kan. Kalau tak cuba taktahu. Ye dak?

Macam yang korang nampak main menu ada combo special set, ala-carte, desserts, local drinks dan sebagainya. Banyak pilihan kan? 

Ngehngeh. One of my feveret drinks, 3 Layer Tea. Sodap bak hang!
Haritu mimi minum air 3 Layer Tea. Kalau tanya mimi sedap ke tak? Memang mimi cakap sedap lah. Sebab feveret kan. Hahaha. 3 layer tea ni mimi minum kat mana-mana pun sedap. Setakat ni tak pernah jumpa lagi yang tak sedap. Cuma bezanya tahap kemanisan jelah samada manis sangat atau tak. Tapi kat sini terbaik! :D

Keropok Goreng memang tak pernah tinggal.
Keropok goreng memang boleh dikatakan menu wajib lah. Kat mana-mana kedai atau restoran kalau ada keropok goreng jarang tak order. Mesti nak order padahal stok keropok lekor kat rumah pun banyak. Yelah, orang ganu kanggg. Mana boleh tinggal kepok. Ork?

Lupa ayam masak apa. Tapi sedap! Angkat ibu jari. :D
Ni lupa ayam masak apa, sebab adik yang order. Tapi ternyata tak keciwa. Sebab sangat sedap. Sos dia sedap! Ada pulak mushroom, pastu pasta. Sedap! K, meleleh air liur ni haa. Ni kalau mimi makan sorang tak habis kot sebab banyak. Kecuali kalau memang bebetul lapar tu tak sure lah. Haha. K k. Malas nak cakap banyak. Pepaham sendiri lah.

Laksa Penang.
Ni pulak Laksa Penang. Mangkuk kemain besar dan banyak. Tapi sejujurnya laksa penang kat sini kureng sedap. Tak puas makan. Nasib bukan mimi yang order. Ngehngeh.

Kopi O'.
Kopi O' Panas. Tak lain dan tak bukak kalau bapaku yang order dan minum ni. Hee.

Ni tak rasa lagi. Gambar ihsan dari ig Mint Kuantan. Nampak sedap kan?
Haa, ni pun gambar ihsan dari instagram Mint Kuantan. Nampak tak ayam besar kat atas tu? Rasanya ni salah satu menu yang sedap kat sini kot. Sebab kalau tengok feedback yang diberikan mostly ramai yang makan ayam ni. Tapi haritu mimi tak try lah pulak. Rasanya ni untuk menu kalau makan ramai-ramai, macam satu family ke boleh share kan. Ayam seekor kot.

So tu jelah, menu yang mimi sempat rasa. So far okay lah not bad. Sedap pun sedap! Restoran pun bersih cantik. Layanan dari pekerja kat situ pun bagus.

Sambil tunggu makanan apa lagi selpie lah kejak. Uuuuu.
Sambil tunggu makanan apa lagi selpie lah kejak. Hahaha

Abaikan muka kepenatan tu.

Night View!
Night View! Mengadap pantai. Cantik kan?

Cantik sangat kan night view kat sini? :D

Rugi lah korang yang tak datang.

Kat restoran ni jugak ada menyediakan servis macam beach wedding atau event venue. Masa mimi pergi tu pun ada group buat event kat situ. Dengan meja-meja yang dah direservednya. So, mimi rasa servis kat sini memang terbaiklah. Hehehe

Instagram : @mintktn

Apa-apa pun mimi rasa sesiapa yang datang ke Kuantan, korang mesti cuba makan kat sini tauuu. Rugi kalau tak datang sini! Dan mimi rasa korang yang baca ni pun mesti dah tak sabar-sabar nak kesini kan. Hehe :P

Nak tahu lebih lanjut atau detail pasal restoran ni korang boleh lah ke instagram atau facebook Mint Restaurant.

Instagram : @mintktn

Facebook : Mint KTN

Lokasi : MINT(Sebelah De Rhu Beach Resort, berhadapan dengan pantai) Pusat Rekreasi Air Balok, Pantai Balok, 26100, Kuantan.








Lip Sensation Duo Function : Sendayu Tinggi.

11/29/2015

Assalamualaikum dan Hi :)

Korang dah baca ke belum entri mimi yang sebelum ni? Kehkeh. Kalau belum baca gi baca cecepat tau. Rugi tak baca.

So, entri kali ni mimi nak share dengan korang mengenai salah satu mekap yang mimi guna untuk photoshoot pertama mimi dengan Denai Boutique iaitu Lips Sensation Duo Function. Apa tu Lips Sensation Duo Function?

Tengok gambar kat bawah ni.



Ni lah Lip Sensation Duo Function tu. Lip Sensation Duo Function ialah lipstik dari produk Sendayu Tinggi. Korang semua mesti kenal produk Sendayu Tinggi kan. Tipulah kalau tak kenal. Pengasasnya ialah Rozita Ibrahim.

Okay.

Waktu mimi photoshoot yang pertama haritu, lipstick ni lah yang mimi guna untuk mekap. Mimi pakai lip sensation Code Lovely Rose. Seriusly, mimi suka sangat warna ni sebabnya warna lovely rose ni nampak natural. Tak terlalu terang dan soft.


Lip sensation duo function ni mempunyai 6 warna kesemuanya iaitu Smoke Peach, Pinky Blitz, Lovely Rose, Spring Flower, Violet Ruby dan Seductive Pink. Harganya cuma RM33.00(WM) dan RM35.00(EM). Berbaloi kan. Tak terlalu mahal dan mampu milik. Haa, tapi tapi takleh murah lagi kee? Hihik. Emm, kalau nak murah lagi korang daftar lah jadi ahli Sendayu Tinggi ni! Bila dah jadi ahli nanti, korang akan dapat diskaun  :P

6 Warna Lip Sensation Duo Function.
Sebelum tu, lupa nak bagitahu, kenapa duo function? Kannnn? Sebabnya lipstick ni boleh guna pada kedua-dua bahagian atas dan bawah lipstick yang mana akan jadi macam gambar kat bawah ni haa. Satu bahagian lipstick yang biasa dan lagi satu bahagian lipstick pengilat. So, tersangat lah jimat dan tahan lama. Sebab dua-dua bahagian boleh guna.

Gambar : Ihsan dari Google.

Gambar : Ihsan dari Google.
Hasilnya! Tadaaaaa. Simple je kan? Hihi. Tapi mimi tetap suka dan mimi pun dah jadi salah seorang penggemar setia untuk produk sendayu tinggi ni. :D


Terima kasih kerana sudi baca! Nantikan next entri dari mimi ye.



Pengalaman Pertama Photoshoot.

10/20/2015

Assalamualaikum dan Hi :)

Pengalaman pertama photoshoot. Baru-baru ni mimi ni dilamar untuk menjadi model sebuah butik. Fuhhh, terkejut jugaklah. Maklumlah mimi ni dah lah takde pengalaman dalam modelling ni. Setakat model main-main, shoot sendiri-sendiri tu yelah. Biasalah kan. Takpun selfieee. Selfie tu dah semestinya kan. Hikhik

Alhamdulillah. Rezeki datang tak diduga. Dalam diam-diam ada juga yang sudi ambil mimi menjadi model sambilan. Sambilan je? Eh, takpe, baru nak belajar kan. So, kita kena pelan-pelan kayuh lah. Hehe

Emm, bagi yang mengenali mimi, dorang mesti tau yang mimi ni seorang yang pemalu. Sejujurnya, pertama kali nak berphotoshoot memang segan jugak lah, nak posing-posing bagai. Malunyaaaaa. *tutup muka* Ok, seorang mimi memang suka bergambar tapi takdelah sampai nak jadi model ni. Angan-angan tu ada tapi yelah angan-angan kan. But finally, nilah yang orang cakap kadang angan-angan tu boleh jadi kenyataan. Hee

Haa, korang nak tahu butik apa yang lamar mimi tu? Tadaaaaa. Butik tersebut ialah Denai Boutique.


I love the jubah very much!

Mekap untuk photoshoot, mimi dimekap oleh mak mimi sendiri.  Mekap heavy sebab kena pakai fake eyelashes semua tu tapi simple je. Mimi ni tak lah berapa pandai sangat nak mekap. Setakat basic mekap pakai lipice, eyeliner sikit-sikit tu boleh lah. Pastu, mekap pun jarang-jarang kalau takde event ke apa memang taklah nak mekap. So, mimi pun decide biar mak mimi je yang mekapkan. Nasib baik lah mak pandai mekap. Hihi. Nampak gaya pasni kena belajar advance mekap lah. Senang, ada job pape ke boleh mekap sendiri je.


Sebelum mimi berphotoshoot, mimi diajar oleh Denai Boutique team cara-cara untuk posing. Memandangkan mimi baru kali pertama kan. So, mestilah masih banyak kekurangan dalam diri ni. Gituu. Pastu kalau posing depan fon biasanya posing tegak je kan. Ni kena gedik-gedik sikit. Haa, gitu. Oi, ingat senang ke nak photoshoot. Korang kena feel tau. Ahaks



Acah-acah model professional sikit. Eh, Jangan ada yang bash dah laa ye. Kuikui. Seharian tau mimi shoot ni dari pagi sampai ke petang. Ingatkan kejap je, rupa-rupanya amik ko. Lama banget dong. Tapi takpelah pengalaman kan. Yang penting seronok dan kita buat apa yang kita suka! :D

Memang best sangat even pada mulanya mimi segan and malu-malu sikit. Tapi bila dah lama tu ok lah kan. Apa-apa pun thanks to Denai Boutique dan team kerana sudi bagi mimi peluang untuk berphotoshoot. 

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal Denai Boutique, korang boleh lah layari seperti dibawah.



Cara Mudah Untuk Melipat Baju.

9/01/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)

Cara Mudah Untuk Melipat Baju.

video

Entri kali ni mimi nak share dengan korang semua cara mudah untuk melipat baju. Maklumlah zaman sekarang ni para wanita pun mostly semua busy dengan kerjaya masing-masing kan dan kadang ada yang tak sempat nak lipat baju kat rumah tu haa sebab terlalu sibuk. So, jom kita tengok video cara mudah untuk melipat baju ni. Tak sampai 5 minit pun dah boleh siap lipat sehelai baju dah. Sangat mudah. Mana tahu, lepas ni kita boleh mengaplikasikan cara ni kat rumah kita pulak kan. Hehe

Sooo, apa lagi, jom semua tengok, semoga korang enjoy dengan video ni, ok! :D

Sky Park, One City.

8/25/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)

Yeayy! Akhirnya, mimi dapat juga datang ke Sky Park, One City yang bertempat di Subang. Bukan senang seorang mimi nak ke Subang ni. Kalau takde hal ke event ke apa ke, memang tak lah nak kesana. Minggu lepas, mimi dan keluarga ada wedding kat sana di The Place, One City. So, dikesempatan itu kami pun pergi lah ke Sky Park ni. Nampak tak, dengan ayunya mimi berjalan kat atas sky walk tu. Siap berjubah lagi. Yelah, pergi wedding kan. Hihi

Sky Park, One City.
Waktu mimi datang sini masa tu tengah hari, cuaca tengah panas kot. Sejujurnya, masa mimi pergi tu tak kena masa. So, tak dapat sangat lah nak menghayati sangat keindahan Sky Park ni. Panas tapi nak jugak datang sini. Haha. Yelah, bukan senang nak sampai sini kan. Nak kata setahun sekali pun belum tentu dapat datang.

Sky Walk.
Haa, nampak tak Sky Walk tu? Korang patut cuba lah datang sini best kot. Tapi jangan lah datang waktu tengah hari pulak. Memang berpanas lah engko kat situ. Kalau nak datang, datang lah pepagi ke takpun petang-petang sikit, agak-agak matahari dah nak terbenam ataupun malam. Mesti best. Kalau memalam lagi fefeeling kan. Jangan datang time hujan dah, nanti berkuch-kuch hota hai lah korang kat situ. Hihi



Time ni orang pun tak ramai sangat. Yelah, tengah hari kan. Siapa nak datang tengah hari. Tapi okay lah bila orang tak ramai boleh lah kita konker tempat tu kan. Haha.


The Highway.
Ni antara gambar-gambar yang sempat diambil masa kat atas tu. Sorry gambar tak cantik sangat. Mimi memang kalah bab-bab ambil gambar ni. Haa, dari atas ni juga boleh laa nampak highway kat situ, nampak lah kan kereta sedang lalu lintas. Dah duk kat tempat tinggi memang lah semua nampak kan. Hahaha
Boleh lah shopping kat sini.
Ni kat dalam mall One City. Sebelum naik atas tu memang sini lah tempat yang kena jejak dulu. So far cantik juga lah dalam ni kan? Rasanya tempat ni masih lagi baru. So, banyak tak banyaklah kedai yang bukak.

My photographer a.k.a Lil Brother. 
Last but not least, nah amik mimi belanja gambo ngan my photographer a.k.a my lil brother. So, take care guys! Hope korang enjoy baca dan jangan lupa tinggalkan komen ok.

Lot of love,
Syamimi Rosnee.

My Favourite Lipstick!

8/20/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)

Entri kali ni mimi nak share dengan korang semua pasal my favourite lipstick

My Feveret Lipstick.
Setiap hari sebelum mimi keluar rumah atau keluar kemana-mana, mimi mesti guna dua benda ni iaitu lip ice mentholatum dan kissproof soft lipstick. Rasa macam tak lengkap je kalau 'dua benda' ni tak pakai. Hehe. Bukan apa tujuan mimi pakai lipice ni sebab bibir mimi ni jenis yang kering. So, kenalah pakai lip ice kan. Kalau tak pakai memang terserlah sangatlah bibir kering tu kan. Bukan mimi je tapi korang pun kalau jenis yang bibir kering memang mimi sarankan lah korang pakai lipice ni. Kalau tak memang nampak sangat lah bibir keringnya tu.

 Lip ice yang mimi pakai ialah lip ice sheer colour. Lip ice ni ada 3 jenis kesemuanya iaitu shimmer, strawberry dan fragrance free. Yang mimi pakai tu lupa dah lip ice yang mana. Tapi lebih kurang sama je. Hehe. Cuma effect warna dia je lah lain sikit kot.

Kemudian, lepas mimi pakai lip ice, untuk menampakkan bibir lebih menarik tapi yang ni tak selalu lah ni kadang-kadang je bila ada event ke, senang cerita bila ada hari-hari penting lah kan, mimi mesti pakai kissproof soft lipstick. Ok, ramai yang cakap kissproof soft lipstick ni bibir jadi kering bila kita pakai. Tapi korang kena pandai lah guna. Tips mimi bagi semua pengguna kissproof soft lipstick kalau nak nampak kesan yang lebih cantik menawan gituuu, korang perlu lah memakai lip ice atau pelembab bibir dulu sebelum pakai kissproof tu. Bagi bibir korang tu lembab dulu. Pastu baru lah korang teruskan memakai kissproof soft lipstick tu. Dan akhirnya, kesannya memang memuaskan.



So, tu jelah yang mimi nak share, hope korang enjoy baca dan jangan lupa komen ok.

Terima kasih. 


Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai lip ice mentholatum korang bolehlah layari, http://www.lipice.com.my/.

dan

Kissproof Soft Lipstick, boleh lah klik my igshop,  Qesyamin.




Kekalkan Kelembapan Dan Keserian Muka Dengan Safi Moisturizer.

8/11/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)

Since ramai yang tanya mimi, mimi pakai produk apa pada muka ni. Jadi, kali ni mimi nak share lah dengan korang semua salah satu produk muka yang menjadi pilihan hati mimi untuk muka mimi ni. Sejujurnya mimi adalah pengguna setia Safi Moisturizer atau Pelembab Muka. Sudah hampir setahun jugaklah mimi jadi pengguna safi ni. Produk ni memang sesuai sangat dengan kulit muka mimi memandangkan muka mimi jenis yang oily dan kering (combination skin).

Safi Pelembab Muka.
Pada mulanya mimi pakai, dia tak bagi effect sangat. Tapi lepas mimi pakai secara constant selama sebulan lebih centu barulah mimi dapat rasa yang kulit mimi makin lembut. So, mimi pun teruskan pakai sehinggalah jadi pengguna setia sampai sekarang. Memang rasa beruntung sangat lah sebab kulit mimi sesuai dengan moisturizer ni. Tambah pula, harga untuk safi pelembab muka ni sangat berpatutan dan langsung tak mahal pun. Murah je dan sangat berbaloi kalau kita pakai dengan harga RM6.++ centu. Mimi dah lupa harganya berapa. Padahal baru je beli untuk stok baru ni beberapa hari lepas. Untuk pengetahuan semua, yang latest mimi beli safi ni dia punya packaging dah yang baru tau. Cantik sangat packaging yang baru ni. Simple je. Memang menarik sangat perhatian pembeli untuk membeli. Lebih-lebih lagi bagi orang macam mimi ni.

Safi Pokok Lidah Buaya Dan Habbatus Sauda.
Krim Pelembab Safi Berwarna Putih.
Krim pelembab safi ni pulak berwarna putih dan sangat lembut. Baunya pun sangat wangi. Mimi memang suka! Dengan berat sebanyak 80g. Mimi pakai moisturizer ni biasanya boleh tahan selama 2 bulan bergantung kepada kuantiti sapu kat muka. Jimat kan? Kalau beli moisturizer brand lain yang mahal tapi tak berbaloi tak guna juga kan. So, baik kita apply yang harga berpatutan tapi memberikan kesan yang terbaik untuk kulit muka kita ni. Betol tak? So, untuk korang yang nak pakai atau tengah tercari-cari moisturizer yang terbaik, mimi sangat sarankan korang semua cuba pakai krim pelembab safi ni. Yang pastinya dijamin halal, selamat dan suci. Ok?

Sentiasa Menjadi Moisturizer Favourite Mimi!
SAFI Pelembab Muka Sari Pokok Lidah Buaya & Habbatus Sauda.

Diformulasikan dengan gabungan semula jadi Sari Pokok Lidah Buaya (Aloe Vera) dan Habbatus Sauda untuk mengembalikan kelembapan semula jadi kulit dengan lebih berkesan. Sari Pokok Lidah Buaya membekalkan vitamin dan mineral manakala Habbatus Sauda mengandungi nutrien dan bahan antibakteria semula jadi. Hasilnya, kulit lebih sihat, lembut dan berseri. Sesuai untuk semua jenis kulit.

  • Menghalus dan menyegarkan kulit
  • Mengembalikan kelembapan semula jadi kulit
  • Melindungi kulit dengan nutrien dan bahan antibakteria
Cara Penggunaan : Gunakan setiap pagi dan malam selepas menggunakan pembersih muka dan penyegar.


Tadaaaaa. Pengguna Moisturizer Safi Yang Tegar.
So, tadaaaa! Ni lah resultnya lepas hampir setahun menjadi pengguna setia safi moisturizer.

Untuk mengetahui maklumat dengan lebih lanjut korang bolehlah melayari laman web Safi iaitu, Safi.Com.


Target 100 Entri !

8/11/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)




Sebagai orang baru dalam dunia blog, baru tak barulah dah hampir setahun pun mimi bergiat aktif dalam berblogging ni. Aktif ke? *wonder*. Haa, mimi pun ada target yang tersendiri untuk blog mimi ni. Apa target mimi untuk blog ini ialah pada tahun ini iaitu tahun 2015, mimi harap mimi dapatlah mencapai target untuk mengepost entri sebanyak 100 entri. Tapi lagi banyak dari tu lagi bagus kan. Hikhik. Buat masa ni mimi baru sahaja publish entri sebanyak 76 entri untuk tahun ini termasuk lah entri yang baru ni. Sejujurnya mimi punya blog ni takde apa yang menarik sangat pun. Mimi tulis ni pun sekadar suka-suka dan taip je apa yang mimi nak taip. Takpun kalau ada tips menarik ke apa-apa yang menarik ke mimi share lah kan, mimi pun merajinkan jari ini untuk menaip. Hehe. Kadang sembang kosong je pun. Tapi disebabkan minat sangat nak menulis. Maka terhasil lah sebuah blog ni iaitu Belog Syamimi Rosnee. So, doakan mimi berjaya update 100 entri dengan jayanya, ok? :D

Lots of love, Syamimi Rosnee.


No Idea.

8/02/2015

Assalamualaikum Dan Hi.

Peace!

Bila kita terasa nak update blog tapi kita taktahu nak tulis pasal apa, Kekeringan idea lah kan. So, apa yang perlu kita buat ialah kita post je gambar kita. Dan publish! Haha. Peace :*

Wordless Wednesday : Selamat Hari Raya Aidilfitri Dari Syamimi Rosnee.

7/29/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)



Walaupun raya dah lama berlalu dah masuk hari yang ke 13 Syawal, tapi rasanya still tak terlewat lagi kan untuk mimi ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua rakan-rakan blogger. Kan? So, salam kosong-kosong semua.

Lots of love, Syamimi Rosnee.




Spek Baru Lagi !

7/07/2015

Assalamualaikum Dan Hi :)

Setelah beberapa tahun menggunakan spek lama, akhirnya mimi dapat spek baru lagi. Memula memang eksaited nak dapat spek baru ni. Kengkononnya nak tukar laa yang baru. Tapi tengok-tengok dengan power-power sekali kena tukar. Masalahnya power yang kena tukar tu bukannya sikit, tapi banyak jugaklah. Sedih je rasa. Yelah, kena tambah power lagi. Ingatkan makin kuranglah kan power rupanya tidak. Ok. Mimi tak kisah.

Ni lah spek terbaru mimi. Spek minions tuu. Mimimiminions. Hihi. Konon nak cantik pakai spek macam Emma Maembong dalam cerita Isteri Separuh Masa tu. Last last yang ni mimi dapat selepas dipengaruhi oleh orang-orang sekeliling. Cantik dok? Jangan kata dok cantik laa. Mimi tumbuk kang.

Hi, Im Mimimiminions! :D

Power dah bertambah. Sabo jelah ye dok? Ceritanya begini power mimi ni, power bukan sebarang power. Ok? Bukan power rangers, powerbank atau sebagainya. Tapi power spek mimi laa kedua-dua belah mata bertambah dari teeeet ke teeeet, secara kasarnya kedua-dua belah mata ni power bertambah sebanyak seratus oi. Terkejut mimi. Tulah banyak sangat faktor yang menyebabkan power ni bertambah. Antaranya ialah banyak sangat study, *eh*. Dalam erti kata lain banyak sangat ngadap buku laa centu. Tapi since mimi dah lama tanam anggur kat rumah ni. So, i dont think that it was the main reason why my power bertambah. Em, banyak sangat online, banyak sangat ngadap phone! Yes, now i found the main reasons why. Online lelama sampai mata penat, banyak sangat ngadap laptop. Kemudian, hadap phone lelama juga, or hadap phone dalam gelap, dalam erti kata lain focus on something terlalu lama dan pencahayaannya tak cukup. Gitu laa lebih kurang. Pastu, pesen mimi ni pulak dah tahu mata tu empat bukan nak pakai mata lagi dua tu. Biarkan je, kalau nak tengok tv pun rilek je duk depan-depan tv dan tengok. Macam kita lah peminat setia cerita tuu, padahal rabun. See, kan dah banyak penyebabnya kenapa power spek tu bertambah kepada teet. 

Em, tu jelah sedikit sebanyak punca kenapa power mata tu bertambah. Sikit jelah mimi cerita ye sebab mimi ni pun bukannya expert sangat bab-bab ni kan. Harapnya lepas ni lebih berhati-hatilah dan kurangkan membuat segala benda yang boleh menyebabkan mata ni bertambah rabun.

Akhirnya, hasilnya begini. Muka selepas memakai spek minions ni. Ok dok? :D

Mimimiminions.